نمایشگاه تخصصی اسناد خلیج فارس با همکاری مشترک دانشگاه الزهرا و مرکز بینالمللی میکروفیلم نور
تهران - ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
مراسم رونمایی از مجموعه اسناد تخصصی خلیج فارس روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه با همکاری مرکز بینالمللی میکروفیلم نور و دانشگاه الزهرا (س)برگزار شد. این رویداد با حضور مسئولان ارشد علمی، فرهنگی و اسنادی کشور همراه بود و به بررسی ابعاد تاریخی و حقوقی هویت خلیج فارس پرداخت. این مراسم با سخنرانی مسئولین دانشگاه و مدعوین فرهنگی به شرح زیر برگزار گردید.
دکتر زهرا ناظمبکائی (رئیس دانشگاه الزهرا):
تأکید بر نقش دانشگاههای ایران در مستندسازی هویت ملی و پژوهشهای بینرشتهای.
دکتر سید احمدرضا خضری (مدیرکل حوزه وزارتی وزیر علوم):
سخنرانی با موضوع (اهمیت اسناد تاریخی در دیپلماسی علمی)
دکتر جمشید نوروزی (عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه الزهرا):
تحلیل تاریخی اسناد خلیج فارس و جایگاه آن در منابع بینالمللی
دکتر غلامرضا امیرخانی (رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران:
سخنرانی با موضوع (حفظ و انتشار اسناد ملی بهعنوان گنجینههای هویتی)
کلیپ مستند خلیج فارس(نمایش نقشهها و اسناد تاریخی)
دکتر محمدرضا بهزادی(معرفی مرکز بینالمللی میکروفیلم نور و فرآیند جمعآوری اسناد)
ویژگیهای رویداد:
نمایش اسناد نادر از آرشیوهای ایران و جهان
تاکید بر حاکمیت تاریخی ایران بر خلیج فارس از منظر تاریخی و حقوقی
معرفی دستاوردهای دیجیتالسازی مرکز بینالمللی میکروفیلم نور در حفظ میراث مکتوب این مراسم گامی مهم در راستای ترویج پژوهشهای اسنادی و تقویت گفتمان ملی درباره هویت تاریخی خلیج فارس بود.
سخنران ویژه این مراسم، دکتر سیداحمدرضا خضری، مشاور وزیر علوم، با اشاره به اهمیت والای خلیج فارس از جنبههای مختلف، بر ضرورت حفظ و حراست از این میراث گرانبها تأکید کرد.
وی با اشاره به اهمیت تاریخی و تمدنی این منطقه گفت: اگر تمام اسناد، مدارک، آثار و نوشتههای موجود درباره خلیج فارس در کنار یکدیگر قرار گیرند، میتوانند پهنه وسیعی از کرانههای این خلیج نیلگون را بپوشانند.
خضری با تأکید بر اهمیت راهبردی خلیج فارس، به نقش بیبدیل آن در تاریخ بشر و تمدنهای گوناگون اشاره کرد و افزود: خلیج فارس از نظر فرهنگی، کهکشانی از اقوام، فرهنگها و ملتها را در خود جای داده است.
این استاد دانشگاه تهران همچنین به اهمیت اقتصادی و زیربنایی خلیج فارس اشاره کرد و گفت: تعداد بنادر خلیج فارس با هیچ کجای دنیا قابل مقایسه نیست.
مشاور وزیر علوم با اشاره به تلاشهای صورت گرفته برای تحریف نام خلیج فارس در طول تاریخ، نسبت به این موضوع هشدار داد و گفت: اولین گام در این راه، بحث تحریف است. تحریف به این معنا که واقعیت را از مسیر اصلی خود خارج میکنند و تلاش دارند هویت این منطقه را خدشهدار کنند.
وی افزود: اسناد و مدارک علمی، حقوقی، سیاسی و تمدنی در داخل و خارج از کشور، گواهی بر این واقعیت است که خلیج فارس، همواره خلیج فارس بوده، هست و خواهد بود.
خضری با اشاره به اسناد تاریخی و جغرافیایی که در دوران اسلامی و پیش از آن، نام دریای پارس یا بحر فارس را برای این منطقه به کار بردهاند، تأکید کرد: از هزاران سال پیش، هیچ نامی جز خلیج فارس برای این منطقه وجود نداشته است.
وی با اشاره به تلاشهای مذبوحانه برای تغییر نام خلیج فارس در روزگار کنونی، هشدار داد که این اقدام میتواند منجر به ادعاهای حقوقی، ارضی و سرزمینی شود.
مشاور وزیر علوم با تأکید بر لزوم همگرایی ملی برای حفظ نام خلیج فارس، گفت: خلیج فارس، پارهای از تن ماست. باید اختلافات را کنار گذاشت و با همبستگی ملی از این میراث گرانبها پاسداری کرد.
خضری با اشاره به پیام رزمندگان جان بر کف، بر اهمیت این موضوع تأکید کرد و افزود: باید اسناد و مدارک مربوط به خلیج فارس را به مجامع بینالمللی برد و نشان داد که این خلیج، متعلق به ایران است.