روابط فرهنگی پیوندی است که در طول زمان و بر پایه گفتگوی فرهنگها ایجاد میگردد. هرگاه ارتباطات فرهنگی به شکلی مسالمتآمیز و در جهت منافع دو یا چند فرهنگ صورت گرفته، موجب پیشرفت و تعالی جوامع انسانی شده است. یکی از این مشترکات فرهنگی میان ایران و دیگر ملل که ریشه در تاریخ دارد و پیوند فرهنگی را محکم تر کرده، زبان فارسی است. در طول تاریخ، روابط گسترده ایرانیان با ملل مختلف جهان از طریق زبان فارسی موجب غنای فرهنگی و بهبود ارتباطات بینافرهنگی شده است. بدیهی است حفظ و معرفی این میراث ارزشمند اهمیت بسزایی در ارتقاء فرهنگ ایرانِ اسلامی در سطح ملی و بین المللی دارد.
بر این اساس در سال 1364 به امر «مقام معظم رهبری» به منظور پاسداری از زبان فارسی و حفظ میراث شیعی ایرانی اسلامی مرکزی در هند، در محل خانهفرهنگ جمهوری اسلامی ایران تأسیس شد تا ضمن مستندنگاری، نگاهداشت و معرفی منابع دست اول، بستری برای نشر میراث مکتوب مشترک ایران و هند فراهم سازد. آغاز فعالیت علمی و فرهنگی این مرکز مقارن با چهارصدمین سال درگذشت علاّمه شهید قاضی نورالله شوشتری (956- 1019 ه.ق) محدث، متکلم، ادیب وشاعر ایرانی در هند بود. به پاس خدمات این عالم بزرگ عنوان مؤسسه «مرکز بینالمللی میکروفیلم نور» انتخاب شد. فعالیت مرکز نور در حوزه حفظ، معرفی و احیاء میراث شیعی و ایرانی- اسلامی تعریف شده است.
در سالهای اخیر محدوده فعالیت مرکز نور فراتر از میراث مشترک ایران و هند گسترش یافت و در سال 1399 شعبه دوم آن در تهران افتتاح شد. همچنین به منظور توسعه فعالیت این مؤسسه و راهاندازی شعب جدید، مذاکرات اولیهای با نهادهای مرتبط در کشورهای دیگر از جمله بوسنی و هرزگوین و روسیه انجام شده است.
اهداف مرکز بین المللی میکروفیلم نور