به گزارش روابط عمومی مرکز بین المللی میکروفیلم نور، دپارتمان میراث و باستانشناسی ایالت تلنگانه با همکاری وزارت گردشگری، میراث و فرهنگ این ایالت، هفته میراث جهانی را از تاریخ 29 آبان تا 5 آذر 1403 را با حضور دکتر علی اکبر نیرومند، مدیر منطقه ای این مرکز در شهر حیدرآباد برگزار کرد. این برنامه شامل رویدادها و نشستهای تخصصی با محوریت حفاظت از میراث تاریخی و فرهنگی بود. در یکی از مهمترین بخشهای این هفته، سمیناری در سالن بهگوان مهاویر واقع در موزه ایالت تلنگانه برگزار شد. در این نشست، جمعی از مسئولان و کارشناسان برجسته حوزه میراث فرهنگی و باستانشناسی از سازمانهای مختلف از جمله ان. سریدهر، قائممقام وزارت فرهنگ و گردشگری تلنگانه، سی. اچ. بابجی رائو، نماینده سازمان باستانشناسی دولت هند، دکتر ویداکومار، رئیس آکادمی میراث دکن، انورادها ردی، رئیس بنیاد ملی هند برای هنر و میراث فرهنگی (شعبه حیدرآباد) و علیاکبر نیرومند، مدیر منطقهای مرکز بینالمللی میکروفیلم نور در جنوب هند سخنانی ایراد داشتند.
در ابتدای این نشست، گزارشی از سوی نارائنا، نماینده اداره میراث و باستانشناسی تلنگانه، ارائه شد. وی ضمن خوشآمدگویی به مهمانان، از همکاریهای مرکز بینالمللی میکروفیلم نور در حوزه مرمت و دیجیتالسازی نسخههای خطی موزه ایالت تلنگانه قدردانی کرد و این فعالیتها را گامی مهم در حفظ میراث مشترک ایران و هند دانست.
در ادامه، دکتر ویداکومار با اشاره به تلاشهای آکادمی میراث دکن برای حفاظت از اماکن تاریخی همچون قلعه گلکنده، اهمیت این اماکن از منظر گردشگری و فرهنگی را تبیین کرد. وی همچنین به سفرهای متعدد خود به ایران و آشنایی با میراث تاریخی این کشور اشاره نمود و تأکید کرد که هنگام تأسیس شهر حیدرآباد توسط میر مومن استرآبادی، این شهر بهعنوان "اصفهان نو" شناخته میشد که نشاندهنده ارتباطات عمیق فرهنگی بین ایران و هند است.
انورادها ردی در سخنرانی خود، از تلاشهای صندوق ملی هند برای حفاظت از میراث تاریخی حیدرآباد و برگزاری رویدادهای آگاهیبخش در دانشگاههای این شهر خبر داد. وی همچنین از تجربه سفر خود به ایران و بازدید از اماکن تاریخی این کشور یاد کرد و ایران را یکی از کشورهای غنی از لحاظ فرهنگی و تاریخی توصیف نمود.
علیاکبر نیرومند، مدیر منطقهای مرکز بینالمللی میکروفیلم نور، در سخنرانی خود به معرفی فعالیتهای این مرکز پرداخت و گفت که طی 40 سال گذشته، مرکز نور تحت مدیریت دکتر خواجهپیری در بیش از 51 مؤسسه در سراسر هند، از جمله در شهرهای دهلی، کلکته، لکهنو، و حیدرآباد، به مرمت، دیجیتالسازی و فهرستسازی نسخههای خطی پرداخته است. وی افزود که بیش از 33 میلیون سند فارسی در آرشیوهای حیدرآباد موجود است که این مرکز در حال دیجیتالسازی آنهاست. وی همچنین از فناوری منحصربهفرد مرکز نور برای حفاظت بلندمدت از نسخ خطی که امکان بهروزرسانی با فناوریهای جدید را فراهم میکند، سخن گفت.
سی. اچ. بابجی رائو نیز در سخنرانی خود به اهمیت تلاشهای دولت هند برای ثبت اماکن تاریخی در فهرست میراث جهانی یونسکو اشاره کرد و مشکلات پیشروی این فرآیند را تشریح نمود. وی همچنین از علاقه مقامات ایرانی برای مشارکت در مرمت اماکن تاریخی حیدرآباد، از جمله گنبدهای قطبشاهی، یاد کرد.
در پایان این رویداد، ناگاراجو، معاون اداره میراث تلنگانه، ضمن تقدیر از شرکتکنندگان و سخنرانان، به اهمیت گسترش همکاریهای بینالمللی برای حفظ میراث فرهنگی تأکید کرد.